Наскільки важливо підтримувати прагнення дитини вчитися

Дитина хоче вчитися. Їй подобається всупереч труднощам освоювати нові знання, набувати нові здібності. Вона відчуває справжнє захоплення, коли вдається зробити те, що довго не виходило. В процесі розвитку виникає безліч факторів, здатних придушити непідробний дитячий інтерес до пізнання. Ось чому мотивація дитини до навчання має бути присутня на всіх етапах навчання, підготовки до школи, шкільного життя.

Як мотивувати дитину на навчання? Вчимо дітей вчитися

Якщо малюк нічим не цікавиться, не вміє і не хоче доводити до ладу розпочаті справи, не здатний приймати самостійні рішення, то згодом він виросте несамостійним, буде зазнавати труднощів у соціальній адаптації, не зможе стати відповідальним за власні успіхи і невдачі. Простіше кажучи, без правильної мотивації у дітей пропадає прагнення, знижуються амбіції, через що вони не можуть реалізувати себе в житті.

Заохочувати допитливість у малюка потрібно з ранніх років. Дошкільний розвиток дитини можна навіть вважати найважливішим періодом, коли формується ставлення до багатьох фундаментальних речей, прищеплюється певний стиль і темп життя. Звичка до активної інтелектуальної діяльності — одна із основних умов успішного розвитку і особистісного зростання.

Мотивація має різні грані. Велике значення має те, як батьки будуть мотивувати учня, адже часто обрані засоби не тільки не приносять користі, але і призводять до протилежного результату. Психологи вважають найсильнішим стимулом до навчання емоційне переживання успіху. А для того, щоб школяр побачив плоди своєї праці, ми повинні навчити його вчитися. А саме:

  • розвивати здібності розуму (пам’ять, увагу, швидкість і гнучкість);
  • розвивати мислення (аналітичне, логічне, образне, системне, критичне і ін.);
  • пояснити принципи ефективного засвоєння матеріалу, роботи з інформацією;
  • подбати про розвиток комунікативних навичок, створити середовище для правильного соціального розвитку, отримання учнем досвіду життєдіяльності в колективі;
  • привчати до самостійності і заохочувати прояв ініціативи, нові дитячі захоплення.

Психологи стикаються з ситуацією, коли батьки начебто докладають усіх зусиль, щоб стимулювати дитину до навчання, але учень все одно вчиться без особливого ентузіазму. Найчастіше причина криється в поведінці дорослих. Малюки, в першу чергу, вчаться жити, наслідуючи своїх мам і тат. Якщо батьки намагаються мотивувати школярів до навчання, але при цьому самі мало чим цікавляться, вільний час проводять перед телевізором, у соціальних мережах, то дитина автоматично налаштовується на такий же спосіб життя.

Як зацікавити дитину навчанням? Розвиваючі курси для дітей

Коли маленький учень розвивається, важливо створити навколо нього середовище, яке максимально сприяло б гармонійному розвитку і мотивувало б до навчання. Розвиваючі заняття є ідеальним середовищем навчання для дітлахів 5-11 років з багатьох причин. Це і

  • використання кращих навчальних методик;
  • цікава ігрова форма навчання;
  • спілкування з педагогом;
  • спілкування з іншими дітьми, які захоплені тією ж справою;
  • швидкі відчутні результати, які нарощують впевненість у своїх силах.

На прикладі Школи ментальної арифметики Соробан (Україна) можна сказати, що виховати любов до навчання можливо навіть у дуже повільних і гіперактивних учнів. Потрібно тільки знайти правильний (індивідуальний) підхід до кожного малюка, задовольнити його головні потреби, пов’язані з навчальним процесом, надавати підтримку протягом дорослішання і набуття досвіду, заохочувати в будь-яких починаннях

Комментарии запрещены.