Висока температура у дорослого. Що робити?

Висока температура тіла – не рідкість. Вона зазвичай лякає нас, і ми або кидаємося за допомогою до медиків, або з усіх сил намагаємося знизити її самостійно. Однак висока температура у дорослого до певного свого значення зовсім не є чимось небезпечним для життя, і поспішати її не варто збивати. Навпаки, підвищення температури може свідчити про ефективну роботу імунної системи, а цей факт не може не тішити. Як визначити, коли це підвищення має викликати надмірну тривогу, а коли – ні?

Причини високої температури
Висока температура у маленької дитини набагато небезпечніша, ніж висока температура у дорослих – імунна система малюків ще тільки формується, і вона поки не може нормально реагувати на якісь негативні зовнішні впливи. Що стосується високої температури у дорослих, то тут справи трохи інакші. Механізм роботи імунітету дорослої людини налагоджений, тому він здатний контролювати всі процеси, що відбуваються в організмі, і «включати» певні показники його стану відповідно до змін, що відбуваються в цьому організмі.

Чому буває висока температура у дорослої людини? Причин цього досить багато. Температура може підніматися через наявність в організмі бактеріальних та вірусних інфекцій, алергій, запальних процесів у тканинах та суглобах, під дією природних гормонів, при інфарктах, кровотечах тощо. У будь-якому випадку, висока температура сама по собі не є якимось захворюванням, а є показником реакції імунної системи на якесь порушення.

Загалом, медики вважають, що підвищення температури тіла – сприятливий фактор, що свідчить про здатність організму протистояти руйнівній дії тих чи інших агресивних факторів. Висока температура вбиває багато вірусів і не дає їм повноцінно розмножуватися і прискорює процес синтезу інтерферону, який суттєво зміцнює наш імунітет. Таким чином, за нормального функціонування імунної системи висока температура є показником хорошого потенціалу здоров’я дорослої людини. Якщо ж є явні свідчення ослаблення імунної системи внаслідок віку, прийому якихось препаратів, операцій, лікування хіміотерапією та іншого, підвищення температури вже має розглядатися, як щось, надзвичайне.

В інших випадках висока температура, значення якої ледве перевершило 38º С, ще не є приводом для термінового виклику лікаря. Викликати його слід, коли температура тіла підніметься вище за 39,5ºС. Якщо ж вона підскочила до 41ºС, за допомогою медиків потрібно звертатися негайно – за такого рівня температурних показників можуть початися судоми. А після того, як ртутний стовпчик на шкалі термометра досяг критичної цифри 42, дуже швидко відбуваються незворотні ушкодження функцій мозку, і присутність лікарів тоді стає питанням життя і смерті. Однак температура у дорослих дуже рідко сягає такого рівня. Принаймні при інфекційних захворюваннях такого зазвичай не відбувається.

Як збити високу температуру
Звичайно, переносити високу температуру досить важко, проте, як ми вже з’ясували, збивати її слід лише в крайніх випадках. Як збити високу температуру найдоступнішими способами? Перш, ніж застосовувати всілякі жарознижувальні засоби, треба постаратися охолонути. Насамперед, слід пити якнайбільше рідини – її кількість в організмі, при підвищенні температури, значно знижується, що викликає зневоднення. А зневоднення, своєю чергою, веде до подальшого підвищення температури. Пити можна соки, мінеральну воду, чай, – все, що завгодно, аби це максимально нормалізувало водний баланс організму. Дуже гарний у цьому відношенні гарячий чай або морс з медом, лимоном, малиною та смородиною. Якщо після того, як він випить, на лобі хворої людини виступає піт, значить, температура почала падати.

Однак цього буває недостатньо, щоб ртутний стовпчик через якийсь час знову не поліз нагору. У цьому випадку хворого, повністю роздягнувши, можна розтерти горілкою, спиртом або одеколоном і деякий час після цього не накривати ковдрою і не одягати. Він, звичайно ж, замерзне, але боятися цього не слід. Такий метод зниження температури дуже ефективний і безпечний – він вже давно і успішно застосовується в багатьох клініках.

Ще один хороший спосіб зниження температури – клізма, наповнена розчином із порошку жарознижувального засобу та половиною склянки кип’яченої води. Процедура ця дещо неприємна, але це оптимальний та дуже швидкий спосіб зниження високої температури тоді, коли вона тримається дуже довго.

Що стосується жарознижувальних препаратів, то до їх допомоги потрібно звертатися лише у разі нагальної потреби. Вибір їх зараз досить великий, найпопулярнішими і добре зарекомендували себе парацетамол, аспірин і ібупрофен.

Comments are closed.