Загадкова капоейра

Капоейра, відома також як бразильський бокс ногами, є особливим видом бойових мистецтв, в якому основне значення має техніка руху ніг. Усі тренування мають музичний супровід, оскільки традиційні інструменти дозволяють створити оптимальний ритм для переміщень.

Відомо, що бойове мистецтво капоейра зародилося у Бразилії ще за часів работоргівлі. Багатьом із привезених у першій половині ХVI століття чорношкірим рабам вдалося втекти. Втікачі жили в джунглях, організовуючи свої спільноти. У той час для захисту від періодичних нападів колонізаторів було винайдено капоейру. Незважаючи на те, що почуття ритму важливе у будь-якому бойовому мистецтві, тут воно має особливе значення. Саме воно дозволило зберегти заборонене на початку ХVIII століття бойове мистецтво: деякі рухи були представлені як танцювальні елементи, а для переконливішого маскування всі заняття проводили під музику і супроводжувалися співом. Мистецтво «танцю» продовжувало розвиватися у замаскованому вигляді навіть попри численні заборони. І лише 1928 року стиль було визнано офіційно.

Будучи традиційним видом спорту капоейра широко поширена в Бразилії і поступається за популярністю лише футболу.

Джинга, що є головним рухом цього бойового мистецтва, є безперервним переміщенням по трикутній траєкторії, що дозволяє бути більш рухомим у разі нападу або уникнення удару. Джинга відображає бачення дій суперника та дає можливість приховати свої наміри. Тільки після того, як рух відточений до досконалості, учні починають використовувати удари ногами, які можуть мати і практичне, і акробатичне значення.

Потрібно зауважити, що бойове мистецтво капоейра передбачає проведення ударів ногами з опорою однієї або двох рук на землю, також зі стійки на голові, або при виконанні Ау (відоміше як колесо). Атака і уникнення ударів противника зливаються в єдиний рух.

Серед найбільш застосовуваних технік ударів можна виділити такі:

– Мартелло де Чао (боковий удар);
– Армада де Коста (удар-вертушка ногою);
– Мея Луа (вертушка з опорою на руки);
– Ау Батідо (удар зі стійки на одній руці в різножці).

Comments are closed.